среда, 23 ноября 2016 г.

БУТИ ГОТОВИМИ УСЬОМУ НАВЧИТИСЯ

БУТИ ГОТОВИМИ УСЬОМУ НАВЧИТИСЯ

 Дар’єва І.І., вчитель початкових класів Чечеліївської ЗШ I-III ст.
Деякі моменти мого досвіду з підготовки майбутніх першокласників
 до школи, можливо, будуть корисні колегам.

«Бути готовим до школи – не означає уміти читати, писати і рахувати. Бути готовим до школи – означає бути готовим всьому цьому навчитися», -  писав відомий  дитячий психолог Л. А. Венгер.
Ні, це не означає, що ви даремно вчили абетку та невтомно рахували яблука, дерева і пташок. Це означає, що такі навички, як не дивно, — не головне у готовності дитини до школи.
В інтелектуальному плані у дитини повинні бути певний рівень пізнавальних інтересів, готовність до змін, бажання вчитися. Необхідне уміння долати труднощі, доводити почату справу до кінця. Важливі для успішного навчання і аналітичні навички: уміння порівнювати, зіставляти, робити висновки і узагальнення.
Першокласнику буде легко вчитися, якщо він допитливий, уважний, посидючий, з цікавістю шукає відповіді на питання, уміє слухатися та  виконувати тривалий час не дуже привабливе завдання. Всі ці навички можна напрацьовувати щодня (ігри, ліплення, читання, спілкування), продовжуючи вдосконалювати їх і протягом навчального року. Вашій дитині доведеться постійно перебувати у колективі, тому вміння спілкуватися з однолітками, а також здатність виконувати роль учня допоможуть швидко адаптуватися до школи. Батьки, у яких дитина не відвідувала дитячий садок, мають бути особливо уважними до цієї поради. Адже у такого малюка вміння спілкуватися в дитячому колективі ще не сформоване. Можуть виникати непорозуміння з однокласниками, з'являтися сльози без причини, відчуття незахищеності. Не панікуйте, а тримайте тісний зв’язок з учителем. Разом з ним ви допоможете першокласникові відчути себе комфортно.
Дитина повинна бути досить самостійною: вміти одягатися і роздягатися, перевзуватися, зав'язувати шнурки, справлятися з ґудзиками і блискавками на одязі, уміти користуватися загальним туалетом.
Не зайвим буде перед школою звернутися до педіатра. Навіть якщо дитина повністю здорова, отримайте рекомендації щодо профілактики захворювань, загартовування. Можливо, варто пройти курс вітамінотерапії і курс по зміцненню імунної системи, щоб стресове навантаження, пов'язане з першим класом, було меншим.                                                                                                    Свої заняття з підготовки дітей до школи розпочинаю разом з батьками з пальчикових вправ. Пояснюю бптькам, що прості рухи кистей допомагають зняти загальну напругу, а також власне з рук, розслаблюють губи, що сприяє покращенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини. Дослідження вчених свідчать, що кожен з пальців руки має своє представництво у корі великих півкуль головного мозку. Таким чином, мовлення перебуває у прямій залежності від розвитку дрібної моторики руки.
Народна мудрість здавна зберігає знання про доцільність використання ігор з пальчиками. Мої «пальчикові» ігри являють собою віршовані рядки, що ілюструються за допомогою ритмічних рухів рук, пальчиків. Пропонуючи таку гру, намагаюся відразу створити її настрій, правильно вимовляю кожен звук, заздалегідь продумую всі рухи і поступово їх повторюю.
Важливо, щоб гра повторювалась упродовж певного проміжку часу. Наприклад, гра, присвячена весні, протягом двох перших весняних тижнів. Потім на зміну приходить нова пальчикова гра, пов'язана із певною подією, святом, періодом року. Можна спеціально призначити час для пальчикової гри.

Ігри з пальцями були створені для дітей дошкільного віку, але ними я користуюся і у початковій школі, вони допомагать не тільки розвивати мовлення та інтелектуальні здібності дитини, а також знімають психічне навантаження, стають у пригоді для створення робочого ритму впродовж дня. 



12 комментариев:

  1. Розвиток дрібної моторики руки, пальчикові ігри - основа розвитку інтелекту вихованця. Дійсно, пальчикові ігри створені для дошкільнят. Тому вони є прекрасним перехідним місточком, що допоможе перейти дошкільнику від ігрової діяльностів до навчальної діяльності молодшого школяра.

    ОтветитьУдалить
  2. Пальчикова гімнастика дає можливість розвивати у маленьких школярів тактильно - кінетичну чутливість дрібної моторики рук, викликати позитивні емоції, налаштовувати на тісний взаємозв`язок : вчитель - учень.

    ОтветитьУдалить
  3. Доречі, пам'ять дітей знаходиться на кінчиках пальчиків. Наші пальчики - це проекція всіх внутрішніх органів. Тому важливо цьому виду роботи приділяти багато уваги, особливо, у дитячому садочку. А в школі - це як один із елементів запам'ятовування - дитячі пальчики.

    ОтветитьУдалить
  4. Інна Іванівна справжній майстер в проведені ігор з пальчиками. У неї є чому повчитися!

    ОтветитьУдалить
  5. Початок навчання у школі - один із найбільш складних і відповідальних моментів у житті дитини. Це дуже напружений період, бо з перших днів школа висуває перед учнем цілу низку завдань, що не пов'язані з його досвідом, вимагають максимальної мобілізації інтелектуальних і фізичних можливостей.

    ОтветитьУдалить
  6. Інна Іванівна вдало використовує вправи пальчикової гімнастикию.Є чому повчитися, адже художньо-зорові образи літер віршований дидактичний матеріал робить уроки навчання письма цікавими та ефективними.

    ОтветитьУдалить
  7. Рука- це відображення всього тіла. Саме через тендітні пальчики маленькі дослідники і пізнають світ.

    ОтветитьУдалить
  8. Рука- це відображення всього тіла. Саме через тендітні пальчики маленькі дослідники і пізнають світ.

    ОтветитьУдалить
  9. Для навчання в школі дуже важливо, щоб у дитини були добре розвинені м язи дрібної моторики.Пальчикові ігри - хороші помічники для того, щоб підготувати руку дитини до письма, розвивати координацію.Завдяки пальчиковим іграм дитина отримує різноманітні сенсорні враження, у неї розвивається уважність і здатність зосереджуватися.Такі ігри формують добрі взаємини між дорослим і дитиною.

    ОтветитьУдалить
  10. Вправи пальчикової гімнастики роблять уроки цікавими та ефективними, сприяють покращенню вимови звуків, розвитку мовлення дитини, розвивають дрібні м’язи кисті рук.

    ОтветитьУдалить
  11. Я добре знаю, що Інна Іванівна має гарний багаж досвіду з даної теми. Методика "пальчикових" ігор цікава і ефективна. Бажаю Вам творчих успіхів і злетів!!!!!

    ОтветитьУдалить